Föräldraskap är lika med ansvar. Det är ditt ansvar som förälder att avgöra vad som är lämpligt eller inte för ditt barn att göra vid datorn. Hur mycket tid är det ok att spendera framför den och vilka sidor som är ok att besöka och vara medlem på? Att använda internet i studier, suveränt. Finns många bra och lärorika sajter. Men sen då? Spel? Egen mailadress? Msn? Sociala forum? Var går gränsen?
Till att börja med har en del av sidorna åldersgränser. De finns av en anledning. Barn är inte mogna nog att kontrollera vilka uppgifter de lämnar ut. Eller vilka konsekvenser små oskyldigt menade kommentarer kan ge. Hur ska man kunna kräva av ett barn att kunna förstå sig på det? Det är ju inte ens så att alla vuxna kan klara av det.
Och om sidorna är barntillåtna eller kanske till och med ämnade för just barn, betyder det att barn är säkra på dessa sidor? Vem kan garantera att ingen ger sig ut för att vara ett barn och lurar just ditt barn in i något? Eller att ett annat barn skriver något elakt som sedan sprider sig som en löpeld. En liten snöboll kan starta en lavin. Samma effekt kan ett felaktigt ord ge.
Hur bra koll har du som förälder på vad ditt barn gör på nätet? Eller hur bra koll tror du att du har? Räcker det med att du vet vad barnet har för inloggningsuppgifter och lösenord? Kan du verkligen se allt då? Om du låter barnet besöka dessa sidor under kontrollerade former, är det säkert att inget går fel då? Eller är det bättre att låta barnet vara ett barn? Och få in rätt ålder innan det skaffas en massa olika medlemskaper hit och dit i dess namn? Finns det inga andra sätt för barn att spendera sin fritid på, än sitta vid datorn (då menar jag utöver den tid som går åt till studier)? Räcker inte det med att det finns mobiltelefoner? Leka efter skoltid? Och under skol- och fritidstid?
Det är upp till var och en att avgöra vad som är rätt eller fel. Men det kanske är värt att tänka igenom vad man tillåter sitt barn att göra. Inte minst ute på nätet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar