Helg. Godis? Snacks? Godsaker av alla de slag? Dagarna då det är ok att frossa i sockerfyllda läckerheter? Ja, alltså, det är ok. I lagom mängder. Det vill säga lite. Bäst är ju att undvika det helt. Men du kanske vill unna dig lite utöver det din kropp verkligen behöver? Gör det!
Vilka gottisar väljer du att snaska på? Plockgodis? Chips? Kakor? Läser du innehållet på förpackningarna? Vet du vad alla beteckningar står för. Hur många olika e-ämnen och konserveringsmedel de innehåller? Hur lång är hållbarheten? Och hur är det möjligt att de kan hålla så länge? Efter att ha tagit en funderare på det, vill du fortfarande stoppa i dig det? Nej, det är säkert inte farligt. Men säkert inte så hälsosamt heller...
Med alla lösviktsgodsaker får du lite extra ingredienser som inte finns med på listan. Bakterier. Det är inte alltid luckorna är stängda, så vad som helst kan komma ner i behållarna. Vissa plockar med sina fingrar, och vem vet var de fingrarna varit innan doppet i godisbehållaren. Och skoporna, hur ofta rengörs de? Och hur rena är händerna som håller i dem? Och småbarn som plockar själv, de har nog inte så stor koll på hostningar och nysningar... intill lösgodiset. Urk.
Ett tips är att göra godis och chips själv. Undvik micro-pop corn, godare och nyttigare att poppa i kastrull. Chips kanske är lite mer mödosamt, men värt besväret. Samma med godis och bakverk. Du vet precis vad som finns i, även om det inte betyder att det är nyttigt. Dessutom är det lätt att göra det onyttiga lite nyttigare. Byt ut vitt socker mot råsocker. Vitt mjöl till fullkornsmjöl. Havre till fiberhavre och så vidare. Blanda i lite frön och torkade frukter. Vitaminbomber förklädda till kakor. Koka egen kola om du vill ha 'riktigt godis', det är riktigt smaskigt. Ska du unna dig en stund av onyttigheter är det minsta du kan göra att försöka göra det lite smygnyttigt.
Ha en trevlig helg!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar