tisdag 1 mars 2011

Matglädje

Det är ditt ansvar som förälder att få i dina barn 'rätt' kost. Men du kan göra mer än servera dem samtliga måltider färdiglagade och dukade på bordet.

Låt dem vara med i planeringen. Prata om vad som ska vara med, vilka ämnen som maten ska innehålla, vilken variation det ska vara och så vidare. Ge dem uppdrag att hitta maträtter som passar in. Barn tycker det är jättekul att få bestämma själv vad de ska få till middag, speciellt om de känner att de faktiskt är en utmaning att bläddra i kokböcker och söka recept på nätet. Och det ger respekt. Att veta att mycket arbete och planering ligger bakom varje måltid, att det inte är något som bara finns där när hungern smyger sig på.

När matvarorna sedan ska inhandlas, ge barnen en egen lista med varor de ska hitta. Som en skattjakt. Lek och allvar på samma gång. Lärorikt. Det finns så många måsten i vardagen, så mycket kvalitetstid tillsammans med barnen som bara försvinner in i alla vardagsbestyr. Det gäller att ta tillvara på så mycket tid det bara går och göra det till kvalitetstid. Till exempel genom att handla tillsammans.

Och sist men inte minst. Låt barnen hjälpa till med tillagning av maten och duka upp. Samma sak där som ovan. Kvalitetstid, nytta förenat med nöje. Grönsaker som barnen kanske i vanliga fall rynkar på näsan åt är mycket mer spännande att smaka på när man själv fått skära till dem och peta ner dem i grytan/salladen/gratängen/soppan eller vad man nu äter. Det är mäkta stolta små kockar med god aptit som sen sitter vid matbordet. Det är matglädje. Att laga mat, nyttig, bra mat, tillsammans med sina små älskade och njuta av den tillsammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar